Tuesday, March 13, 2012

iBu LeKe Main FaceBooK, Anak Jadi Mangse.. =(


aku terasa macam panjang pulak tajuk entry kali nie. But seriously i wish that i colud express this feelings toward her mother, tapi apakan daya nasi dah jadi bubur. Aku tau mungkin ade sesetengah pihak akan cakap 'bende nak jadi, nak buat macam mane' or may be akan ade orang cakap 'ko pham x maksud ajal maut semuanya ditangan tuhan' aku itu semua. but personally aku tetap kata bende nie boleh elak kalaulah si ibu amik berat dengan si anak yang sedang lapar, tentulah bende nie takkan berlaku. tapi seperti aku katakan NASI DAH JADI BUBUR. dia dah pergi takkan kembali ke dunia. dan dah tentulah yang tinggal hanyalah kenangan..

*punca cerita berlaku*

Nurul Nadirah Abdullah atau mesra dipanggil Dirang telah dilaporkan hilang baru nie sebab ibunya leke bermain facebook.. saat aku bace berita nie (1march yang lalu), aku mmg sgt marah dan cakap 'mendela mak cam nie pon ade', seingat aku kandungan berita yang lalu, si anak ni bangun pada awal pagi, n mintak ibunya masakkan MEGGI kerana lapar, yang si ibu sambil leke main fb amik pen dan kertas tulis meggi dua bungkus telur RM2, dan dia bg RM4 pada mangsa.. aduh dah lapar,kene pulak beli makanan dulu . dah tue disuruhnya pergi seorang diri.. sebab ibunye MAIN FB...



*awak shangat shewit*

argh!!!! tolong la anak kau hanya nak makan meggi bukannya NASI AYAM..kenapalah FB pilihan utama kau dari anak kau? Kenapa kau tak sedar yang anak kau tak balik2 lg lepas keluar tue, kenapa bile husband ko tanye baru ko sedar anak kau hilang? Kenapa.. kenapa.. kenapa.. ?? tue la persoalan yang sering bermain difikiran.. ape sibuk sangat ke bertanam dalam farm ville tue, ape banyak sangat ke buah nak kene potong dalam fruit ninja, atau kau sefamous ct nurhaliza utk like dan komen sepanjang masa. tak terdengar ke suara anak kau bermain, suara anak kau tergelak masa tgk tv .. tapi sayang semuanya dah berlaku, semuanya dah terjadi.. marah sekali pon, yang kembali bertemu kau itu hanya la sekujur badan yang tak bernyawa..

*Klik untuk pham kan cerita*

dan semalam polis johor telah mengesahkan bahawa mayat yang dibakar itu adalah Dirang. Jujurnya masa aku baca berita nie, aku menangis. menangis anak yang tak berdosa ini meninggal kerana kecuaian ibunya. Sudah la ibunya menyebabkan anaknya diculik, ditambah pula ayah kandung dirang nie salah sorang suspek yang telah ditangkap. mungkin hikmahnya dia pergi dalam usia yang muda adalah kerana ibu bapanya sendiri tak pedulikannya. tapi hakikatnya dia tak sepatut pergi dalm keadaan menyayat hati macam itu.. saat tue aku rase macam aku nak jadi mcam.. kalau la aku jadi PM, aku suh polis amik tindakkan ke atas ibu dia juga atas kesalahan cuai.. Aku jugak terpk untuk jadi ketua hakim negara supaya aku boleh jatuhkan hukuman setimpal. Aku jugak tpk untuk polis , supaya aku tangkap mak dia.. tapi sayang itu semuanya angan2. aku hanya bakal graduan yang mampu tulis di blog sahaja.


*tangisilah kecuaian mu*


maaf..maaf..maaf.. kalau bg korg aku mcam salahkan ibuya 100%.. tapi bende tak kan jadi kalau ibunya kesah ttg anak nya.. dan bukannye sikap 'ade aku kesah.... hurm, dirang, selamat pergi ke 'dunia' baru.. semoga dikau menjadi bidadari paling cantik sekali, semoga kau di kelilingi ahli syurga yang sentiasa menanti anak kecil tak bersalah seperti kau. dan semoga kau berjumpa dan berkawan dengan adik safiya umaira , adik nurin jazlin yang sama seperti mu menjadi kekejaman manusia. hanya doa dapat semua rakyat malaysia kirimkan... al-fatihah.


*aku mmg emosi ttg hal nie*

p/s: bukan aku tak simpati ibunya, tapi lebih simpati aku pada anak kecil.. kalau entry nie korang rasekan aku kejam atau x berperasaan. maaf la, ia hanya sekadar pendapat dan perasaan yang aku rasakan sekarang..

5 comments:

Cheyah said...

setuju dgn kak farah. sedih sgt. budak kecik seumur 5 tahun disuruh ke kedai sendiri. zaman sekarang org besar pun diculik, ni kan pulak anak kecil. sayang anak ke tu wahai ibu? nasi dah jadi bubur...

J.FaRRaH said...

che yah; haah sedeh sgt bile bace cite dak nie.. sbb mak die lebih pentingkan fb dr anak die, dats y die tak kesah anak die lapar atau x

Y u N a K u 3 said...

facebook. hmp!

FunTastic said...

lepas ni semu mak bapak kt Mlaysia ni xpayah la nk ber-FB sgt...

J.FaRRaH said...

Yuna: >like<

Funtastic: yup.. betul.. nak main tue boleh.. tp x de la sampai leke... =)